Konsten att bygga sandslott

lagraciosa-sandslott

Något som är viktigt när man blir äldre är att ändå hitta de små sakerna som gör att man känner sig ung. Nu när våren (sommar i svenska mått) har anlänt till La Graciosa så kan man äntligen börja glassa på stranden igen och snart kan man nog även hoppa i havet.

Än är det dock lite kyligt för mig att hoppa i havet, så då gäller det att hitta roliga saker att göra under tiden. Något vi har på La Graciosa är bland den finaste stranden i Europa, så jag tänkte, varför inte försöka göra ett riktigt häftigt sandslott? Hittills har jag bara gjort de klassiska enkla sandslotten med plasthinkar och några murar, men när jag var på Lanzarote förra veckan så såg jag en konstnär kan man ju nästan kalla det som skapade rena mästerverk av sanden. Där handlar det självklart om att använda riktiga verktyg och ha en idé om vad det är man vill skapa.

Mitt motiv hittade jag på nätet, och sedan läste jag om hur man enklast bygger ett bra slott. Att använda mycket vatten i sanden är ett måste, annars kommer allt rasa ihop. Med mycket vatten stelnar så småningom sanden och strukturen hålls uppe. Redskapen att använda är en spade (beroende på hur stort du bill bygga), hinkar, verktyg som man använder i träsnideri och dina händer. Börja med att göra en stark grund där du sedan kan bygga din konstruktion. Tänk på att fukta det färdigbyggda delarna under tiden som du börjar med nästa!

Sedan är tålamod nyckeln. Delar kommer rasa ner, så då är det bara att fråga sig själv om det är värt att bygga upp det igen, eller forma det till något nytt. Det tar mycket tid, min skapelse tog hela 3 dagar att skapa, men tur som är så är jag pensionär och har obegränsat med tid! Är man två så är det självklart snabbare, så ta tag i en kompis och bege er till stranden så kommer ni vara nöjda med resultatet till slut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *